دتکتورهای خطی به دلیل ساختار رشتهای و طویل به این نام خوانده میشوند. چنین ساختاری استفاده از آنها را در مکانهایی با محدودیت ارتفاع مواجه هستند و یا طول مسیر تحت حفاظت بیش از حد معمول باشد مانند کنارهها و حاشیههای سقفهای کاذب و مسیر عبوری کابلهای انتقال قدرت و فشار قوی برق و در برخی موارد استفاده در کابین های نمایشی و داشبوردها و گالری های اجناس قیمتی و قدیمی به نحوی که از نظرها پنهان بماند امکان پذیر میسازد. همچنین از کاربرد آنها را در اماکن باز و وسیع مانند کارخانجات، محوطههای صنعتی، خطوط انتقال سیال، تونلها، انبارهای بزرگ سرپوشیده یا باز، ایستگاههای قطار، مترو، نیروگاهها (جهت حفاظت از ترانسهای برق) و نظایر آن میسر میسازد. انبساط مایع و یا گاز تحت تاثیر گرما در داخل لولهای بلند و یا استفاده از چندین فلز زودگداز در طول مسیر دتکتور خطی و یا تغییر مقاومت یک زوج سیم در اثر گرما، همگی میتوانند عوامل محرک و فعال کنندهی این سیستم کشف حریق باشند.
این نوع دتکتور جهت مکانهایی طراحی گردیده است که عبور انسان دشوار، غیر ممکن و یا حادثه خیز میباشد و یا امکان نصب مابقی دتکتورها وجود ندارد و یا بهدلیل تعدد استفاده از دتکتورها به منظور اجرای سطح پوشش کامل از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نباشد.. در طول مسیر حفاظت وجود یک نقطهی داغ (OverHeating) در روی کابل که می تواند با تماس مستقیم شعله و یا افزایش دماس سطح به سطح که همان انتقال حرارت به شیوه رسانایی (Conduction)و یا انتقال حرارت توسط سیال واسط مانند هوا و یا آب و روغن که همان انتقال حرارت همرفت(Convention) و در نوع پیشرفته آن انتقال حرارت به شیوه تابش(Radiation) که توانایی کشف حریق با وجود موانع فیزیکی را نیز میسر می سازد، باعث عملکرد دتکتور میگردد. این نوع دتکتور به دلیل خطای بسیار پایین در کشف حریق بهترین گزینه انتخابی در مکانهائی با ریسک بالا میباشد.
دتکتور خطی از دو قسمت تشکیل شده است:
الف: کابل اصلی که به عنوان حسگر عمل مینماید.
ب: سیستم اندازهگیری دیجیتال که به عنوان سیستم اندازهگیری و اعلام میباشد.
مقاومت مجموع سیم و مقاومت انتهای خط و با در نظر داشتن طول مسیر مقدار مشخصی است. در صورت بروز حریق در نقطهای فرضی، با از دست رفتن خاصیت عایق پلیمر حساس به افزایش گرما، در نقطه مورد نظر از سنسور تغییر مقاومتی رخ میدهد که در نتیجه آن مقاومت کل مدار مورد نظر تغییر میکند. نقطه یا مرز حریق بر اساس فاصله و کاهش مقاومت که نسبتی مستقیم با هم دارند مشخص میشوند. دتکتورهای حرارتی خطی با توجه به نوع، طول، قطر و مقاومت سیم و همچنین جنس پوششها و غلافها در دماهای مختلفی از 58 تا 260 درجهی سانتیگراد عمل میکنند و برای متصل نمودن چند حلقه از آنها از ترمینال و پوششهای عایقی مناسب ضد حریق استفاده میکنند
ویژگی های کابل LHD
کابل تشکیل شده است از یک مفتول مسی در وسط، عایق نیمه هادی به دور آن، مس قلع اندود یافته شده و یک لایهی عایق(کاور)، که لایهی دوم یک دیالکتریک، لایهی سوم یک لایهی بافته شده از مس و قلع ولایهی چهارم عایق PVC میباشد. مقدار مقاومت (قدرت دیالکتریک) بین لایهی مسی و لایهی بافته شده، نسبت عکس با دمای محیط دارد.
با توجه به نوع کنترل پنل مرکزی سیستم کشف و اعلام حریق که از نوع متعارف، آدرس پدیر و یا هوشمند باشد میتوان خروجی های مناسب و دقیقی برای کاربردهای متنوع و مختلف از این نوع سنسور را انتظار داشت.
کابل LHD به طور کامل بر روی محور مورد انتظار (مثل کابلها) پهن یا با فاصلهی مجاز نصب میشود. از این سیستم نیز میتوان به عنوان پایش دائمی (Condition Monitoring) محیط نصب استفاده نمود و محل نصب را دائما از نظر دما و شرایط غیر عادی چک کرد.
دتکتور دیجیتال LHD :
در دتکتورهای دیجیتال برنامههای پیشرفتهتری وجود دارد. در این نوع جدید دتکتور، در ساختمان داخلی کابل به جای موارد قبلی از فیبر نوری استفاده شده است که طول کابل تا 5 کیلومتر افزایش مییابد. هنگامی که در یک نقطه در طول کابل، درجه حرارت بیشتر از محلهای دیگر شود، نور ارسال شده در آن نقطه از کابل شکسته شده و برگشت پیدا میکند. در این حالت دتکتور از زمان رفت و برگشت جهت پیشبینی محل حریق استفاده میکند. دقت این نوع سیستم در حد چند سانتیمتر اختلاف میباشد.
نویسنده : مهیار مشایخی – مدیر عامل شرکت کارا ارتباطات هوشمند آسیا
استفاده از مطالب فوق فقط با ذکر منبع و نام نویسنده و لینک سایت مجاز می باشد و در غیر این صورت شرعاً حرام و پیگرد قانونی دارد .